Je vindt ons ook op:

Home > Blog > Praktische informatie over Polen

Praktische informatie over Polen

Praktische informatie over Polen

Ga je binnenkort op vakantie of een weekendje weg naar Polen? Polandfinest helpt je met de praktische zaken. Er gaat natuurlijk niks boven een goede voorbereiding en een veilige reis. Wij zetten alles wat je moet weten voordat je naar Polen op vakantie gaat op een rijtje.

Plan je vakantie of weekendje weg in Polen?

Polen is een zeer gevarieerd land waarin iedereen iets voor zichzelf zal vinden. Dit centraal gelegen land in Europa biedt zee, meren en bergen.Je kunt de rust opzoeken, weg van alles, of je tijd doorbrengen in een oude of moderne levendige stad. Het weer in Polen is net zo divers als het land zelf. De zomer is over het algemeen droog en erg warm. De herfst zorgt voor een prachtig, kleurrijk landschap en in de winter is er een grote kans op sneeuw. Ben je van plan om binnenkort naar Polen te gaan? In deze blog lees je alles wat je moet weten om je goed voor te bereiden op je vakantie naar Polen.

Een klein beetje geschiedenis

Met bijna 39 miljoen inwoners en een oppervlakte 322 575 km2 is Polen een zeer indrukwekkend land. In de Middeleeuwen was Polen een groot en machtig koninkrijk. Helaas is Polen tijdens meerdere oorlogen verwoest. Ook hebben Rusland, Duitsland en Oostenrijk een groot stuk land van Polen afgenomen. Dit prachtige land had veel tijd nodig om alles weer op te bouwen. De hoofdstad is door de jaren heen een paar keer verandert, in 1945 is Warschau de hoofdstad van Polen geworden. Het is waarschijnlijk moeilijk in te geloven maar Polen herwon haar vrijheid en democratie pas echt in 1989, na de val van de Berlijnse muur.

Op vakantie naar Polen

Met de auto naar Polen

Om verkeersboetes te voorkomen, lees je in onze blog over de toegestane snelheden, alcohol- en telefoon gebruik tijdens het autorijden.

Het is handig om te weten dat het 24/7 verplicht is om te rijden met je verlichting aan. Rijden onder de invloed van alcohol of het gebruik van de telefoon tijdens rijden anders dan “Handsfree” is strikt verboden. Het maximaal toegestane alcohol promillage in het bloed is 0,2 promille en sporen van drugs in het bloed zijn niet toegestaan.

De snelheden:

  • In de bebouwde kom – 50 km/h (Let op: een weg met meer dan twee huizen wordt in Polen al beschouwd als de bebouwde kom)
  • Buiten de bebouwde kom – 90 km/h
  • Woonerf – 20 km/h
  • Autoweg – 120 km/h
  • Snelweg – 140 km/h

Op vakantie naar Polen

Reisdocumenten

Als je de nationaliteit van één van de EU landen hebt, dan heb je enkel een geldige identiteitskaart nodig om Polen binnen te komen. Het is natuurlijk ook mogelijk om met een (geldig) paspoort te reizen. Ga je op vakantie naar Polen met je kleinkinderen, neefjes of nichtjes? Vergeet dan niet om de toestemming op papier mee te nemen. De toestemming moet ondertekend zijn door de ouders of voogd van het meereizende kind.

Typisch Pools eten

De traditionele Poolse keuken wordt vooral geassocieerd met de zondagse gepaneerde karbonade met aardappelen en ingelegde komkommers, Russische pierogi (ravioli) met aardappelen en witte Poolse kaas én pierogi met champignons en kool voor Kerstmis. Evenals bigos (een mengsel van zuurkool, drie soorten vlees, worst en gedroogde wilde paddenstoelen), die komt uit de Oude Poolse keuken. De Poolse keuken staat ook bekend om uitstekend brood, heerlijke worsten en gevoelde pannenkoeken. Nu wij in 2019 zijn beland is de Poolse keuken veel meer dan zware maaltijden en veel vlees. In Polen groeien de hippe restaurantjes met vegetarisch of veganistisch eten als paddenstoelen uit de grond. Het meeste eten wordt daar bereid op traditionele wijze, met lokale en biologische producten.

Poolse eten-panenkoeken

Een korte cursus Pools

Hoewel het in Polen steeds makkelijker wordt om in het Engels te communiceren, is het handig om een paar Poolse woorden en zinnen te kunnen spreken. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje:

Tak (tak): ja
Nie (njè): nee
Dziekuje (dzjenkoejè): bedankt
Prosze (prosjè): alstublieft
Dzien dobry (dzjen dobre): goede morgen
Do widzenia (do vidzenija): tot ziens
Nie mowie po polsku (njè moevjè po polskoe): ik spreek geen Pools
Prosze dwa piwa (prosjè dwa piva): mag ik twee biertjes alstublieft

Hulp zoeken in Polen

Vakantie moet voornamelijk gezellig en ontspannen zijn. Wij hopen dat het niet nodig is maar mocht er toch iets gebeuren dan kun je onderstaande telefoonnummers gebruiken.

Bij problemen of verliezen van je reisdocumenten:

De Nederlandse ambassade in Warschau, Polen

ul. Kawalerii 10
00-468 Warszawa
Tel.(+48) 22 5591200
Fax (+48) 22 8402638

Noodnummers:

Bij gebruik van een vaste lijn:
999: ambulance
998: brandweer
997: politie
986: stadsdienst

Bij gebruik van een mobiele telefoon: 112. Net als in Nederland maak je van dit telefoonnummer alleen gebruik in geval van levensbedreigende omstandigheden.

Wij wensen je een fijne vakantie in Polen.